Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z jeżynami, czereśniami i kremem waniliowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czereśnie 100 g
jeżyny 100 g
jajko 3
żółtko jajek 2
czekolada deserowa 50 g
mąka 50 g
masło 100 g
cukier muscavado 50 g
cukier puder 250 g
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1
śmietana kremówka 100 ml
maślanka 100 ml
kakao 1 łyzka
miód 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z jeżynami, czereśniami i kremem waniliowym

Ciasto:Masło zmiksować z cukrem 200g, dodawać po jajku. Następnie wsypać kakao, stopiona w kąpieli wodnej czekoladę i na końcu przesiać mąkę.Formę do tarty nasmarować mocno masłem o posypać bułką. Przelać ciasto do formy. Zapiekać ok.10-15min w 180C.
Krem:Jajko, żółtka zmiksować na gładką masę z mieszanką cukrów (50g+50g), cukrem waniliowym miodem i mąką. Na samym końcu dodać maślankę i śmietankę.Na podpieczone ciasto czekoladowe wyłożyć owoce. Porozkładać równomiernie. Zalać waniliowym kremem. Całość piec ok. 40min w 180C., tak, aby wierzch ściął się. (Od czasu do czasu włączałam termoobieg.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kas2 06.08.2012 18:05
bez wątpięnia pyszna!
BeataJ 27.07.2012 00:52
nic dodać nic ująć znów pyszności
Cukiereczek13 27.07.2012 00:35
bardzo apetycznie wyglada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak