Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jajkami i boczkiem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
masło 150 g
jajko 1 szt.
sól 1 łyżecz.
woda zimna 1 łyż.
jajko 4 szt.
śmietana 18 proc 250 g
boczek wędzony 140 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
pomidorki cherry 150 g
zioła 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/3 łyżeczki
cebula 3 szt.
ser gouda 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jajkami i boczkiem

Kroki postępowania

1
Kruchy spód: Do miski przesiewam mąkę z solą, dodaję zimne pokrojone na kawałeczki masło, jajko i wodę, zagniatam szybko na kruche ciasto. Formuję kulę, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę lub na całą noc. W międzyczasie przygotowuję nadzienie.
Nadzienie: Cebule obieram i kroję w półkrążki. Plastry boczku kroję na nieduże paski. Rozgrzewam patelnię, wrzucam boczek, a po chwili dodaję posiekaną cebulę, smażę kilka minut.
Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach. W misce roztrzepuję jajka ze śmietaną, dodaję zioła i przyprawy, dokładnie mieszam.
Schłodzone ciasto wałkuję na placek, wylepiam nim wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 23 cm. Nadmiar ciasta odkrawam nożem i odkładam na później. Całą powierzchnię ciasta nakłuwam widelcem i wyścielam papierem do pieczenia, wysypuję suche ziarna fasoli lub ceramiczne kuleczki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temp. 200*C i piekę ok. 10-12 minut, po tym czasie ostrożnie zdejmuję papier z obciążeniem i dopiekam ciasto jeszcze 5 minut.
Krok 1 - Tarta z jajkami i boczkiem foto
2
Na podpieczony spód wykładam podsmażoną cebulę z boczkiem, wyrównuję, posypuję warstwą startego sera żółtego, zalewam masą jajeczno-śmietanową.
Krok 2 - Tarta z jajkami i boczkiem foto
3
Wokół brzegów tarty kładę warkocz zapleciony z pozostałego ciasta (uważając aby nie wpadł do półpłynnej masy). Na środku układam przepołowione pomidorki rozcięciem do góry. Wstawiam ostrożnie do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę ok. 25-30 minut aż wierzch się zetnie i lekko zarumieni.
Krok 3 - Tarta z jajkami i boczkiem foto
4
Po upieczeniu wyjmuję formę z piekarnika, po 5 minutach zdejmuję obręcz, wierzch dekoruję listkami świeżej bazylii. Tartę podaję na ciepło z surówką z kapusty i/lub sałaty.
Krok 4 - Tarta z jajkami i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 17.07.2013 21:47
bardzo smakowita tarta :)
reniatka 17.07.2013 21:46
aż slinka cieknie na taką tartę
Megg 17.07.2013 21:14
wygląda wyśmienicie
Czarnula87 17.07.2013 20:39
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak