Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z jagodami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
masło 1 kostka
olej 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
woda zimna 8 łyżek

nadzienie

jagody 30 dag
śmietanka 36% 300 ml
jajko 2 sztuki
cukier 5 łyżek
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z jagodami

Masło pokroić w kostkę, dodać składniki ciasta i wymieszać. Zagnieść ciasto, uformować w kulkę i umieścić w lodówce na 40 minut. Następnie ciasto rozwałkować, rozłożyć w silikonowej formie do tart, ponakłuwać ciasto widelcem i piec 15 min w 180 stopniach Celsjusza.
Jajka rozmącić widelcem, dodać 3 łyżki cukru, i 300 ml śmietanki 36% i wymieszać mikserem. Jagody umyć i wymieszać z dwiema łyżkami cukru. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać jagodami i polać przygotowaną masą. wstawić kolejny raz do piekarnika i piec 30-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 28.07.2015 14:49
takie słodkości lubię bardzo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak