Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jabłkami pod pierzynką

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 szt
mąka tortowa 200 g
masło 150 g
cytryna 1 szt
jabłka 2 kg
galaretka cytrynowa 1 paczka
białko 3 szt
cukier 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jabłkami pod pierzynką

Ciasto
Wymieszać miękkie masło, cukier, mąkę i jajko. Do ugniecionej masy wycisną sok z pół cytryny. Uformować kulę i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto wyłożyć na wysmarowana tłuszczem blaszkę i gęsto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 min w temp. 180 st C
Miąższ
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobne plasterki i smażyć w garnku, aż do uzyskania masy. Wsypać galaretkę i mieszać tak długo, aż się rozpuści. Masę wyłożyć na blachę z ciastem. Podpiec ok. 10 min na 180st C.
Beza
Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier. Przełożyć na ciasto z jabłkami (bezą można w dowolny sposób udekorować ciasto). Piec ok. 1godz. w temp. 130st C. Ciasto można udekorować polewą deserową (ja zrobiłam polewę z paczki). Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 12.06.2013 11:16
bardzo fajnie wygląda:-)
ziutula
ziutula 25.09.2012 15:23
apetyczna tarta
Adamorek 25.09.2012 14:44
le smakowite
biatriss 25.09.2012 14:30
fajnie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak