Tarta z jabłkami pod pierzynką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1 szt
  • mąka tortowa

    200 g
  • masło

    150 g
  • cytryna

    1 szt
  • jabłka

    2 kg
  • galaretka cytrynowa

    1 paczka
  • białko

    3 szt
  • cukier

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto
Wymieszać miękkie masło, cukier, mąkę i jajko. Do ugniecionej masy wycisną sok z pół cytryny. Uformować kulę i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto wyłożyć na wysmarowana tłuszczem blaszkę i gęsto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 min w temp. 180 st C
Miąższ
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobne plasterki i smażyć w garnku, aż do uzyskania masy. Wsypać galaretkę i mieszać tak długo, aż się rozpuści. Masę wyłożyć na blachę z ciastem. Podpiec ok. 10 min na 180st C.
Beza
Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier. Przełożyć na ciasto z jabłkami (bezą można w dowolny sposób udekorować ciasto). Piec ok. 1godz. w temp. 130st C. Ciasto można udekorować polewą deserową (ja zrobiłam polewę z paczki). Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 12.06.2013 11:16
bardzo fajnie wygląda:-)
ziutula 25.09.2012 15:23
apetyczna tarta
Adamorek 25.09.2012 14:44
le smakowite
biatriss 25.09.2012 14:30
fajnie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat