Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jabłkami i cynamonem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szk
masło 1 kostka
cukier 1 szk
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 1 kg
cukier brązowy 5 łyżek
cynamon wg uznania
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jabłkami i cynamonem

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, żółtka oraz cukier i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - większą i mniejszą. Mniejszą część owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Formę do tarty o średnicy 27 cm natłuścić. Większą część ciasta rozwałkować i ułożyć w formie. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć na patelnię, dodać cukier brązowy i cynamon. Smażyć do momentu aż owoce zeszklą się i zgęstnieją. Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce posypując wierzch tarty. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 08.08.2016 09:44
pyszne ciasto :-)
Babeczka35 08.08.2016 06:46
Smaczne ciasto.
jagoda5913 08.08.2016 00:27
pięknie wygląda
norweska20 07.08.2016 23:04
bardzo lubię
bertpvd 07.08.2016 22:35
świetny przepis na tartę
Renata9 07.08.2016 21:43
Bardzo smaczna tarta :-)
IKrakowianka 07.08.2016 21:35
bardzo lubię takie tarty
kd045 07.08.2016 20:50
musi być smakowite ;]
mirosława4 07.08.2016 20:47
zjadłabym kawałek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak