tarta z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • masło

    1 kostka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • żółtka

    4
  • śmietana

    1-2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    ok. 1/2 opakowania
  • budyń waniliowy

    2 łyżki
  • płatki migdałowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto połączyć ze sobą w miarę szybko następnie ciasto schłodzić w lodówce ok. pół godzinki. Po upływie tego czasu margaryną wysmarować formę do tarty a następnie posypać bułką tartą i wylepić ciastem dno formy oraz boki. Piec ok. 10 minut w mocno nagrzanym piekarniku.
Przygotować nadzienie. Jabłka obrać ze skórki i pokroić je w plasterki dodać cukier i cukier waniliowy i całość dusić do miękkości. Do gorącej masy jabłkowej dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Ja całość jeszcze zmiksowałam.
Powstałą masę rozsmarować na podpieczonym spodzie i posypać płatkami migdałowymi tak aby jabłka były zakryte. Piec jeszcze ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
gotowe już ciasto wyjąć i posypać cynamonem ja dodatkowo zrobiłam jeszcze kropelki z karmelu. (rozpuściłam cukier aż stał się płynny)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 12.02.2014 15:08
pyszna tarta
Margo1 10.03.2013 08:47
moja ulubiona
Monika193 11.11.2010 23:00
super
MAR3STA 10.11.2010 15:20
smakowicie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat