Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jabłkami

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 360 g
masło 245 g
sól 1/2 łyżeczki
cukier 3 łyżeczki
woda zimna 9-10 łyżek

Składniki na nadzienie

jabłka 2 kg
rodzynki 2-3 łyżki
cukier 70 g
sok z cytryny 1/2 szt
skórka z cytryny 1/2 szt

Dodatkowo

cukier puder

Porada

Może się okazać, że do nadzienia będziemy musieli dodać więcej/mniej cukru - wszystko zależy od odmiany jabłek jakich użyjemy

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jabłkami

Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche należy na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Po tym czasie do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie dzielimy ciasto na dwie części (2/3 i 1/3 ) z każdej formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Schłodzoną większą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 25-30 cm, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.

Przygotowanie nadzienia:
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy otartą skórkę, rodzynki i zasypujemy cukrem. Owoce mieszamy i dusimy/podsmażamy przez ok. 10 minut.

Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy cienkie paseczki.

Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe. Na wierzchu przeplatam paseczki ciasta tworząc krateczkę. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 30 minut.

Przed podaniem możemy posypać tarte cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 15.09.2015 20:33
wygląda niesamowicie, aż chce się jeść!!
norweska20 15.09.2015 01:13
smakowita tarta
Janina 14.09.2015 22:14
Pyszności;)
wwwiolka 14.09.2015 20:13
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 14.09.2015 20:09
pięknie wygląda ta tarta
paulina2157 14.09.2015 20:04
cudnie wygląda
Jadwiga/Jaga85 14.09.2015 19:02
Piękna tarta!!!
Ola1young 14.09.2015 18:54
pyszny deserek :)
IZABELA29 14.09.2015 18:48
pycha mniam mniam
DorotaZ 14.09.2015 18:09
Wygląda fantastycznie
RenataZ-et 14.09.2015 17:41
wygląda perfekcyjnie
Justi2401 14.09.2015 17:27
Jaka piękna tarta! Idealna :)
cukiereczek 14.09.2015 16:59
kruche z jabłkami Lubię To
gosia1988 14.09.2015 16:53
pyszności taka tarta
Wiktoria29 14.09.2015 16:30
mniam bardzo zachęcajaco wygląda
Adamorek 14.09.2015 16:10
cudowna taka domowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak