Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jabłkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2 sztuki
mąka pszenna 1,5 szklanki
szczypta soli
mleko 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
masło 125 g
jabłka 1 kg
cukier do jabłek 3 łyżki
cukier waniliowy
cynamon 1 łyżka
karmel

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jabłkami

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu zawijamy ciasto w folię i wstawiamy na ½ godz. do lodówki.

Jabłka myjemy i kroimy na małe ćwiartki. W misce mieszamy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Następnie układamy na ciasto jabłka, posypujemy je mieszanką z cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około ½ godz.

Po wyjęciu polewamy karmelem i czekamy aż się tarta ostudzi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pycholka 07.06.2013 12:26
Smakowicie wyglada!
dwa pokoje z kuchnią 09.01.2013 09:14
wyglada cudownie
Rafał10 08.01.2013 19:51
pychotka !
czekoladka_m 08.01.2013 17:21
Jeśli smakuje tak jak wygląda to super!
manaika 08.01.2013 17:11
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak