Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami koktajlowymi - Krok po kroku

5.0
(67)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szalotki 3 szt.
czosnek 3 ząbki
koperek 0,5 pęczka
natka pietruszki 0,5 pęczka
oliwa 3 łyżki
masło 1 łyżka
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
śmietana kremówka 1,5 szklanki
jajko 3 szt.
parmezan starty 5 łyżek
Ciasto:
mąka 500 g
jajko 2 szt.
masło 200 g
śmietana 2 łyżki
sól do smaku
dekoracja
rukola 1 garść
orzeszki piniowe 1 garść
Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat 1 opakowanie
borowiki 250 g
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
woda zimna 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
podgrzybki 250 ugotowane
tymianek do smaku
kurki blanszowane 250 ugotowane

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami koktajlowymi - Krok po kroku

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki do przygotowania tarty.
Krok 1 - Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami koktajlowymi - Krok po kroku foto
2
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, posiekane masło, jajko i śmietanę. Całość dokładnie zagniatać, stopniowo dodając wodę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Krok 2 - Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami koktajlowymi - Krok po kroku foto
3
Grzyby podsmażyć na oliwie i maśle z czosnkiem i cebulą. Po 15 minutach dodać koperek i natkę, a następnie całość doprawić do smaku.
Krok 3 - Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami koktajlowymi - Krok po kroku foto
4
Ciasto rozwałkować, przełożyć do nasmarowanych tłuszczem metalowych foremek do tart, ponakłuwać widelcem i piec przez ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Na upieczoną tartę nałożyć aromatyczne grzyby, zalać jajkiem połączonym ze śmietaną, parmezanem i gałką muszkatołową.
Krok 4 - Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami koktajlowymi - Krok po kroku foto
5
Całość piec około 20-30 minut w temperaturze 200ºC. Ciepłą tartę podawać z sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i orzeszków pinii oraz z Sosem sałatkowym francuskim przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
Krok 5 - Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami koktajlowymi - Krok po kroku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 28.02.2016 21:10
wygląda zacnie
ppaulina 20.09.2014 20:47
wygląda rewelacyjnie
Marika82 13.12.2013 22:00
uwielbiam tarty pod wszystkimi postaciami - ta wariacja bardzo przypadła mi do gustu. W te święta pojawi się na moim stole!
Zuzelka 02.12.2013 20:13
brzmi i wygląda przepysznie
krystyna330 02.12.2013 10:18
pycha moje smaki
Christopher 28.11.2013 20:02
Tarta wyśmienita i pięknie wygląda.
Gabi44 28.11.2013 19:30
Fantastyczna , ukwiecona.
iziona 28.11.2013 09:13
Już samo zdjęcie zachęca do spróbowania
monia2005 27.11.2013 18:42
wygląda bardzo zachęcająco
Ola1984 27.11.2013 18:34
Moje ulubione połączenie smaków :) Fantastyczny przepis.
Kolorowa 27.11.2013 18:18
ekstra smaki ;)
noninka77 27.11.2013 17:44
wygląda smacznie:)
mufinka79 27.11.2013 17:28
Uwielbiam takie tarty, a z grzybami musi smakować wybornie :)
sanielcia 27.11.2013 17:23
jak pięknie się prezentuje :)
Andrzej8 27.11.2013 17:10
super wygląda
cukiereczek 27.11.2013 17:06
wygląda bardzo apetycznie
mikrusiak 27.11.2013 17:01
robi wrażenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak