Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami kokajlowymi - Krok po kroku

Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami kokajlowymi - Krok po kroku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szalotki

    3 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • koperek

    0,5 pęczka
  • natka pietruszki

    0,5 pęczka
  • oliwa

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • sól czosnkowa

    do smaku
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    do smaku
  • śmietana kremówka

    1,5 szklanki
  • jajka

    3 szt.
  • parmezan starty

    5 łyżek
  • Ciasto:

  • mąka

    500 g
  • jajka

    2 szt.
  • masło

    200 g
  • śmietana

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • dekoracja

  • rukola

  • orzeszki piniowe

  • sos sałatkowy francuski Prymat

    1 opakowanie
  • borowiki

    250 g
  • chili pieprz cayenne

    do smaku
  • woda zimna

    3 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • podgrzybki

    250 ugotowane
  • tymianek

    do smaku
  • kurki blanszowane

    250 ugotowane
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami kokajlowymi - Krok po kroku foto
Przygotować wszystkie składniki do przygotowania tarty.
Krok 2 - Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami kokajlowymi - Krok po kroku foto
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, posiekane masło, jajko i śmietanę. Całość dokładnie zagniatać, stopniowo dodając wodę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami kokajlowymi - Krok po kroku foto
Grzyby podsmażyć na oliwie i maśle z czosnkiem i cebulą. Po 15 minutach dodać koperek i natkę, a następnie całość doprawić do smaku.
Krok 4 - Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami kokajlowymi - Krok po kroku foto
Ciasto rozwałkować, przełożyć do nasmarowanych tłuszczem metalowych foremek do tart, ponakłuwać widelcem i piec przez ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Na upieczoną tartę nałożyć aromatyczne grzyby, zalać jajkiem połączonym ze śmietaną, parmezanem i gałką muszkatołową.
Krok 5 - Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami kokajlowymi - Krok po kroku foto
Całość piec około 20-30 minut w temperaturze 200ºC. Ciepłą tartę podawać z sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i orzeszków pinii oraz z Sosem sałatkowym francuskim przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

28.02.2016 21:10
wygląda zacnie

ppaulina

20.09.2014 20:47
wygląda rewelacyjnie

Marika82

13.12.2013 22:00
uwielbiam tarty pod wszystkimi postaciami - ta wariacja bardzo przypadła mi do gustu. W te święta pojawi się na moim stole!

Zuzelka

02.12.2013 20:13
brzmi i wygląda przepysznie

krystyna330

02.12.2013 10:18
pycha moje smaki

Christopher

28.11.2013 20:02
Tarta wyśmienita i pięknie wygląda.

Gabi44

28.11.2013 19:30
Fantastyczna , ukwiecona.

iziona

28.11.2013 09:13
Już samo zdjęcie zachęca do spróbowania

monia2005

27.11.2013 18:42
wygląda bardzo zachęcająco

Ola1984

27.11.2013 18:34
Moje ulubione połączenie smaków :) Fantastyczny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat