Tarta z grzybami leśnymi i cukinią

Tarta z grzybami leśnymi i cukinią

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tarta z grzybami leśnymi i cukinią, podana na ciepło może być daniem obiadowym. Możecie ja także zjadać na zimno jako danie na lunch lub przekąskę na imprezę. Wypróbujcie ten przepis na idealnie kruche ciasto!

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka pszenna

    200 gramów
  • masło

    100 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • woda

    2 łyżki
  • sól morska

    do smaku

Na nadzienie:

  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • grzyby leśne

    200 gramów
  • cukinia

    1 sztuka
  • jaja

    4 sztuki
  • śmietanka

    200 mililitrów
  • żółty ser

    1 szklanka
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiewamy mąkę dodajemy sól, dodajemy masło, wyrabiamy dodając roztrzepane i pomieszane z wodą jajko.

Po chwili mieszania, ciasto przekładamy na deskę oprószoną mąką i wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto nakrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na pół godziny.  

Następnie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie do tarty 22 cm, dociskamy brzegi, układamy papier do pieczenia, wysypujemy fasolę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.

Na patelni, na maśle z olejem smażymy cebulę, czosnek, grzyby, doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną i przekładamy do miseczki.

Na tej samej patelni smażymy cukinię pokrojoną w plastry na złoty kolor, doprawiając do smaku przyprawą uniwersalną.

Jajka ubijamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy przyprawą uniwersalną i mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, ściągamy papier z fasolą. Na cieście układamy grzyby z cebulą, dodajemy cukinię, zalewamy jajkami ze śmietaną i posypujemy tartym serem.

Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C i pieczemy około ½ godziny, aż się zrumieni i zetnie.   

Kucharek_pl
Jeśli nie macie grzybów leśnych (borowików, kurek) możecie użyć pieczarek - też będzie pysznie!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat