Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z grzybami leśnymi i cukinią
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy sól, dodajemy masło, wyrabiamy dodając roztrzepane i pomieszane z wodą jajko.
Po chwili mieszania, ciasto przekładamy na deskę oprószoną mąką i wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto nakrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie do tarty 22 cm, dociskamy brzegi, układamy papier do pieczenia, wysypujemy fasolę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.
Na patelni, na maśle z olejem smażymy cebulę, czosnek, grzyby, doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną i przekładamy do miseczki.
Na tej samej patelni smażymy cukinię pokrojoną w plastry na złoty kolor, doprawiając do smaku przyprawą uniwersalną.
Jajka ubijamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy przyprawą uniwersalną i mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, ściągamy papier z fasolą. Na cieście układamy grzyby z cebulą, dodajemy cukinię, zalewamy jajkami ze śmietaną i posypujemy tartym serem.
Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C i pieczemy około ½ godziny, aż się zrumieni i zetnie.