Tarta z grzybami leśnymi

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowane borowiki

    250 gram
  • ugotowane kurki

    250 gram
  • ugotowane podgrzybki

    250 gram
  • szalotka

    3 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • koperek

    1/2 pęczka
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • oliwa

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana kremówka

    1,5 szklanki
  • jajko

    3
  • parmezan starty

    5 łyżek
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • tymianek

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Ciasto:

  • mąka

    500 gram
  • jajko

    2
  • masło

    200 gram
  • śmietana

    2 łyżki
  • woda zimna

    3 łyżki
  • sól

Sałatka:

  • rukola

  • pomidorki koktajlowe

  • orzeszki piniowe

  • Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, posiekane masło, jajko i śmietanę, całość dokładnie zagniatać, stopniowo dodając wodę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Grzyby podsmażyć na oliwie i maśle z czosnkiem i cebulą. Po 15 minutach dodać koperek i natkę, a następnie całość doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, przełożyć do nasmarowanych tłuszczem metalowych foremek do tart, ponakłuwać widelcem i piec  przez ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Na upieczone tarty nałożyć aromatyczne grzyby, zalać jajkiem połączonym ze śmietaną, parmezanem i gałką muszkatołową. Całość piec około 20-30 minut w temperaturze 200ºC. Ciepłe tarty podawać z sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i orzeszków pinii z sosem włoskim przygotowanym zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 14.12.2018 10:32
Tarta a grzybami kusi smakiem i wyglądem;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat