Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Tarta z grzybami leśnymi

5.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowane borowiki
250 gram
ugotowane kurki
250 gram
ugotowane podgrzybki
250 gram
szalotka
3 sztuki
czosnek
3 ząbki
koperek
1/2 pęczka
Sklep Prymat
natka pietruszki
1/2 pęczka
oliwa
3 łyżki
masło
1 łyżka
śmietana kremówka
1,5 szklanki
jajko
3
parmezan starty
5 łyżek
Sól czosnkowa jodowana Prymat
tymianek
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Ciasto:

mąka
500 gram
jajko
2
masło
200 gram
śmietana
2 łyżki
woda zimna
3 łyżki
sól
Sklep Prymat

Sałatka:

rukola
pomidorki koktajlowe
orzeszki piniowe
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat
1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z grzybami leśnymi

Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, posiekane masło, jajko i śmietanę, całość dokładnie zagniatać, stopniowo dodając wodę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Grzyby podsmażyć na oliwie i maśle z czosnkiem i cebulą. Po 15 minutach dodać koperek i natkę, a następnie całość doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, przełożyć do nasmarowanych tłuszczem metalowych foremek do tart, ponakłuwać widelcem i piec  przez ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Na upieczone tarty nałożyć aromatyczne grzyby, zalać jajkiem połączonym ze śmietaną, parmezanem i gałką muszkatołową. Całość piec około 20-30 minut w temperaturze 200ºC. Ciepłe tarty podawać z sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i orzeszków pinii z sosem włoskim przygotowanym zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 14.12.2018 10:32
Tarta a grzybami kusi smakiem i wyglądem;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak