Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z grzybami leśnymi

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowane borowiki 250 gram
ugotowane kurki 250 gram
ugotowane podgrzybki 250 gram
szalotka 3 sztuki
czosnek 3 ząbki
koperek 1/2 pęczka
natka pietruszki 1/2 pęczka
oliwa 3 łyżki
masło 1 łyżka
śmietana kremówka 1,5 szklanki
jajko 3
parmezan starty 5 łyżek
Sól czosnkowa jodowana Prymat
tymianek
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Ciasto:

mąka 500 gram
jajko 2
masło 200 gram
śmietana 2 łyżki
woda zimna 3 łyżki
sól

Sałatka:

rukola
pomidorki koktajlowe
orzeszki piniowe
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z grzybami leśnymi

Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, posiekane masło, jajko i śmietanę, całość dokładnie zagniatać, stopniowo dodając wodę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Grzyby podsmażyć na oliwie i maśle z czosnkiem i cebulą. Po 15 minutach dodać koperek i natkę, a następnie całość doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, przełożyć do nasmarowanych tłuszczem metalowych foremek do tart, ponakłuwać widelcem i piec  przez ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Na upieczone tarty nałożyć aromatyczne grzyby, zalać jajkiem połączonym ze śmietaną, parmezanem i gałką muszkatołową. Całość piec około 20-30 minut w temperaturze 200ºC. Ciepłe tarty podawać z sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i orzeszków pinii z sosem włoskim przygotowanym zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 14.12.2018 10:32
Tarta a grzybami kusi smakiem i wyglądem;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak