Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Tarta z grzybami

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna
25 dag
masło
12,5 dag
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cebula
3 szt
czosnek
1 ząbek
jajko
5 szt
śmietanka 22%
30 dag
sos sojowy
1 łyżka
masło
2 łyżki
natka pietruszki
1 łyżka
gałka muszkatołowa Prymat
1 szczypta
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
rosół warzywny
0,5 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
opieńki
30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z grzybami

Ciasto: 25 dag mąka pszenna, 12,5 dag masło, 1 łyżeczka sól. Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło i posiekać. Wlać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto cienko rozwałkować i włożyć nim okrągła formę do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Przygotować nadzienie: Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć, duże pokroić, włożyć do rondla
Z rozgrzanym masłem, przykryć i dusić 15 minut. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dusić jeszcze 10 minut. Wsypać natkę, wlać bulion z rosołu warzywnego Kucharek i sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, doprawić gałką muszkatołową Prymat, solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Grzyby włożyć na podpieczony spód i zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 05.04.2017 11:54
świetna tarta
szajba2 04.02.2011 14:51
lubię grzybeczki
Barbara55 20.09.2010 14:53
grzybów w lesie sporo więc można je zagospodarować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak