Tarta z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    25 dag
  • masło

    12,5 dag
  • sól

    1 łyżeczka
  • cebula

    3 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajko

    5 szt
  • śmietanka 22%

    30 dag
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • gałka muszkatołowa Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • rosół warzywny

    0,5 szklanki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • opieńki

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: 25 dag mąka pszenna, 12,5 dag masło, 1 łyżeczka sól. Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło i posiekać. Wlać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto cienko rozwałkować i włożyć nim okrągła formę do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Przygotować nadzienie: Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć, duże pokroić, włożyć do rondla
Z rozgrzanym masłem, przykryć i dusić 15 minut. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dusić jeszcze 10 minut. Wsypać natkę, wlać bulion z rosołu warzywnego Kucharek i sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, doprawić gałką muszkatołową Prymat, solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Grzyby włożyć na podpieczony spód i zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 05.04.2017 11:54
świetna tarta
szajba2 04.02.2011 14:51
lubię grzybeczki
Barbara55 20.09.2010 14:53
grzybów w lesie sporo więc można je zagospodarować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat