Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z fasolką szparagową i chorizo

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka orkiszowa 170 g
mąka krupczatka 50 g
masło 100 g
jajko 1
sól 1 szczypta

Farsz

zielona fasolka szparagowa 250 g
chorizo 40 g
jajko 2
śmietana kremówka 100 g
ser ricotta 100 g
żółty ser starty 50 g
natka pietruszki 1 pęczek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z fasolką szparagową i chorizo

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysyp mąki, dodaj sól. Wymieszaj. Dodaj pokrojone w cząstki masło, posiekaj razem z mąką.
Krok 1 - Tarta z fasolką szparagową i chorizo foto
2
Z ciasta zrób kopczyk a w środku dołek, wlej jajko i wyrabiaj, gdyby ciasto nie wiązało się, dodaj 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 2 - Tarta z fasolką szparagową i chorizo foto
3
Formę na tartę (u mnie o śr. ok. 20 cm) wysmaruj cienko masłem, ciasto rozwałkuj i przeniesz na formę. Wyłóż też boki. Ciasto (spód) ponakłuwaj widelcem i ponownie wstaw na 15 minut do lodówki. Spód podpiecz 10 minut z obciążeniem (papier z ryżem lub fasolą położony na spodzie) w 180 st. C, potem zdejmij papier i podpiekaj jeszcze 5 minut. Ciasto ostudź.
Krok 3 - Tarta z fasolką szparagową i chorizo foto
4
W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Jak będzie bulgotać wrzuć fasolkę szparagową i gotuj aż lekko zmięknie ale wciąż będzie chrupka. Fasolkę odsącz i przelej zimną wodą. W misce roztrzep jajka ze śmietanką, dodaj ricottę i wymieszaj rózgą. Natkę pietruszki posiekaj, dodaj do sosu, wrzuć też ser żółty. Sos dopraw lekko solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 4 - Tarta z fasolką szparagową i chorizo foto
5
Na podpieczony spód wyłóż fasolkę szparagową, pomiędzy wkładaj zwinięte plasterki chorizo. Całość zalej sosem serowym.
Krok 5 - Tarta z fasolką szparagową i chorizo foto
6
Tartę piecz 25-30 minut w 190 st. C.
Krok 6 - Tarta z fasolką szparagową i chorizo foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 20.08.2015 10:33
Przepyszna tarta! :)
dollce 19.08.2015 09:05
super tarta ;)
Konczi 18.08.2015 17:05
Prezentuje się cudnie :) Pycha !
cukiereczek 18.08.2015 16:57
lubię warzywne tarty
adelajda 18.08.2015 16:36
pyszna tarta
Stenka 18.08.2015 16:03
warto zrobić
RenataZ-et 18.08.2015 15:54
wygląda super!
agaK. 18.08.2015 15:33
Bardzo ciekawy, fajny pomysł.
Monika-twin 18.08.2015 14:12
SMACZNA TARTA.
Aleksandra/Olcia 18.08.2015 12:10
ale apetyczna super
Ania67 18.08.2015 11:46
Apetyczne danie
bertpvd 18.08.2015 11:37
pyszne danie
Wafelek2601 18.08.2015 11:13
Wygląda super
Maridka19 18.08.2015 10:42
Pyszne jedzonko :)
Bernadeta1 18.08.2015 10:39
Ale ta tarta pysznie wygląda ! !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak