Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z czereśniami i śmietankową pianką
Okrągłą formę do tarty o średnicy 20 cm. Smarujemy masłem. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i do środka wlewamy żółtka jaj, miękkie masło, cukier i sól. Mieszamy widelcem aż masa jajeczna będzie jednolita. Następnie stopniowo ciasto łączymy z mąką. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i na godzinę chowamy do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy cienko między dwoma arkuszami pergaminu na okrąg o średnicy 22-23 cm. Zdejmujemy arkusze papieru i przekładamy do formy, dociskamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Przygotowanie nadzienia:
Wydrylowane czereśnie rozkładamy na spodzie ciasta. W misce mieszamy jajka, śmietanę kremówkę 36% (w takim kubeczku jak kwaśna śmietana), mąkę, cukier, esencję waniliową, skórkę z pomarańczy i sól. Masa ma być gładka i jednolitą. Przygotowaną masą zalewamy czereśnie. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut.
Po upieczeniu studzimy ok. 1 godziny w temperaturze pokojowej