Tarta z czereśniami i śmietankową pianką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na cisto

  • mąka tortowa

    130 g
  • masło miękkie

    110 g
  • żółtko jajek

    1 szt
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta

Składniki na nadzienie

  • czereśnie

    2 szklanki
  • jajko

    2 szt
  • śmietana kremowa 36%

    110 g
  • mąka tortowa

    30 g
  • cukier puder

    35 g
  • skórka z pomarańczy lub limonki

    1 łyżka
  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
Okrągłą formę do tarty o średnicy 20 cm. Smarujemy masłem. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i do środka wlewamy żółtka jaj, miękkie masło, cukier i sól. Mieszamy widelcem aż masa jajeczna będzie jednolita. Następnie stopniowo ciasto łączymy z mąką. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i na godzinę chowamy do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy cienko między dwoma arkuszami pergaminu na okrąg o średnicy 22-23 cm. Zdejmujemy arkusze papieru i przekładamy do formy, dociskamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Przygotowanie nadzienia:
Wydrylowane czereśnie rozkładamy na spodzie ciasta. W misce mieszamy jajka, śmietanę kremówkę 36% (w takim kubeczku jak kwaśna śmietana), mąkę, cukier, esencję waniliową, skórkę z pomarańczy i sól. Masa ma być gładka i jednolitą. Przygotowaną masą zalewamy czereśnie. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut.

Po upieczeniu studzimy ok. 1 godziny w temperaturze pokojowej

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 06.07.2015 00:04
uwielbiam tarty ta jest boska
iziona 22.06.2015 12:06
Zapiszę przepis bo czereśnie dojrzewają na drzewie :)
VioletoweKucharzenie 22.06.2015 12:00
mmm pyszności:-)
Konczi 21.06.2015 21:48
wygląda bajecznie ....
wwwiolka 21.06.2015 21:38
Bardzo fajny przepis.
dollce 21.06.2015 21:14
super przepis
ewelinapac 21.06.2015 21:05
pyszną z czereśniami mniam
Wiktoria29 21.06.2015 20:38
musiała być pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat