Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z cukinii i z serem ricotta

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szkl
masło 0,5 kostki
jogurt grecki 3 łyżki
sól 0,5 łyżeczki

farsz

cukinia 1 szt
ser ricotta 1 opakowanie
jajko 2 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
sól i pieprz 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z cukinii i z serem ricotta

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy i do niej dajemy pokrojone w małe kostki masło, jogurt i sól. Wszystko razem szybko zagniatamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciastem wykładamy formę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Przygotowujemy farsz: jajka roztrzepujemy, dodajemy ser i przyprawy. Wszystko razem łączymy ze sobą. Farsz wykładamy na podpieczone ciasto, na nie nakładamy plastry cukinii i posypujemy ziołami prowansalskimi. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 18.07.2016 14:58
super tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak