Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z cukinią, kurczakiem, brukselką pod serowo - śmietanową pierzynką
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
Brukselki gotujemy w osolonej wodzie. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy Kucharkiem i przyprawą do kurczaka, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Cebulkę kroimy w piórka, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Cukinię kroimy w grubsze plastry, przyprawiamy Kucharkiem i delikatnie obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, łączymy ze śmietaną, dodajemy 1 łyżkę natki pietruszki, przyprawiamy Kucharkiem, pieprzem ziołowym i kolorowym, mieszamy.
Na podpieczone ciasto dajemy połowę cukinii, cebulkę, kurczaka, przekrojone na pół brukselki, pozostałą cukinię. Całość smarujemy sosem serowo – śmietanowym, posypujemy pozostałą natką pietruszki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.