TARTA Z CUKINIĄ I MAŚLAKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1/2 szkl
  • mąka krupczatka

    1 szkl
  • śmietana 18 proc

    6 łyżek
  • margaryna

    125 gram
  • sól

    szczypta

Farsz

  • cebula

    2 szt
  • cukinia

    1 szt
  • grzyby leśne

    300 gram
  • sól do smaku

Sos śmietanowy

  • śmietana 18 proc

    1 szkl
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    2 szt
  • sól i pieprz

  • ser żółty

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Dużą cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju, dodać pokrojone i wcześniej ugotowane maślaki, sól i pieprz. Chwilę dusić na patelni. Cukinie umyć, pokroić w plasterki i oprószyć solą by zmiękła, zostawić na sicie a następnie podsmażyć z pokrojoną w kostkę małą cebulą.

2/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażone grzyby a wierzchu ułożyć plasterki cukinii. Składniki na sos wymieszać, zalać nim wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
erym 23.03.2015 15:31
rezentuje sie okazale!
Monika-twin 23.03.2015 14:34
FAJNA TARTA.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat