Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA Z CUKINIĄ I MAŚLAKAMI

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1/2 szkl
mąka krupczatka 1 szkl
śmietana 18 proc 6 łyżek
margaryna 125 gram
sól szczypta

Farsz

cebula 2 szt
cukinia 1 szt
grzyby leśne 300 gram
sól do smaku

Sos śmietanowy

śmietana 18 proc 1 szkl
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 2 szt
sól i pieprz
ser żółty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA Z CUKINIĄ I MAŚLAKAMI

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Dużą cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju, dodać pokrojone i wcześniej ugotowane maślaki, sól i pieprz. Chwilę dusić na patelni. Cukinie umyć, pokroić w plasterki i oprószyć solą by zmiękła, zostawić na sicie a następnie podsmażyć z pokrojoną w kostkę małą cebulą.

2/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażone grzyby a wierzchu ułożyć plasterki cukinii. Składniki na sos wymieszać, zalać nim wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 23.03.2015 15:31
rezentuje sie okazale!
Monika-twin 23.03.2015 14:34
FAJNA TARTA.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak