TARTA Z CUKINIĄ, FETĄ, OLIWKAMI I KOPERKIEM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    0,5 szkl
  • mąka krupczatka

    1 szkl
  • margaryna

    125 gram
  • smietana 18%

    6 łyżek
  • sól

Farsz

  • ser feta

    150 gram
  • cukinia

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • koperek

    2 łyzki
  • oliwki czarne

    10 szt
  • sól i pieprz

Sos

  • jajko

    3 szt
  • smietana 18%

    0,5 szkl
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Wylepić formę 26cm do tarty i wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie umyć (nie obierać) pokroić w półplasterki 3-4mm, posolić i poddusić na odrobinie oleju aż zmięknie. Do podduszonej cukinii dodać zeszkloną cebulę, wymieszać.

2/ Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać, dodać posiekany koperek i oliwki. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiec przez ok 15 min na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód ciasta rozłożyć kostki sera, warzywa a wierzch zalać sosem. Wstawić ponownie do piekarnika na ok 15 min, aż brzegi staną się porządnie rumiane.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 04.09.2015 17:33
super tarta pełna smaków
Mniam 04.09.2015 11:21
Pyszna tarta i wygląda rewelacyjnie.
berys18 04.09.2015 10:11
świetna tarta
Anna169Hosz 04.09.2015 09:59
Moje smaki!!!
wedith1 04.09.2015 09:36
Mmmm! Chętnie bym zjadła kawałeczek :)
w mojej kuchni 04.09.2015 09:33
same pyszności
bertpvd 04.09.2015 09:25
piękna tarta
mami93 04.09.2015 09:16
Pięknie wygląda :)
IZABELA29 04.09.2015 08:58
pyszne danie
Motorek 04.09.2015 08:40
fajna tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat