Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami Zewy

Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    375 g typ 500
  • masło lub margaryna

    250 g
  • jajko

    1
  • sól

    1/3 łyżeczka

WYPEŁNIENIE

  • ciecierzyca

    1,5 szk ugotowana
  • łosoś wędzony

    300 g
  • kurki blanszowane

    150 g
  • cebula biała

    1 szt
  • cebula czerwona

    1/2 szt
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • jajko

    4
  • śmietana 18 proc

    1 op ( 330 g ) gęsta
  • ser żółty

    300 g
  • seler nać

    2 gałązka
  • pomidory suszone

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • chili Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami Zewy

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami Zewy foto
CIASTO :
Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać sól i na tarce o grubych oczkach zetrzeć margarynę.
Połączyć składniki i zagnieść ciasto.
Krok 2 - Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami Zewy foto
Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą i wylepić formę ciastem i nakłuć widelcem. ( tu formę wylepił mój pomocnik, czyli synek )
Formę wstawić do lodówki na godzinę a potem ciasto podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podpieczony spód schłodzić/
Krok 3 - Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami Zewy foto
WYPEŁNIENIE :
Na patelni podsmażyć na odrobinie oleju obie cebule pokrojone w półplasterki a potem dodać rozmrożone kurki i chwilę smażyć, przestudzić/
Łososia i paprykę pokroić w kostkę ale łososia w grubszą a paprykę drobniej.
Ser zetrzeć na tarce, seler posiekać.
Wszystkie składniki przełożyć do miski,
Krok 4 - Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami Zewy foto
dodać śmietanę i rozbełtane jajka oraz przyprawy i wszystko wymieszać.

Krok 5 - Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami Zewy foto
Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie tarty i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut a potem jeszcze około 10 w temperaturze 180 stopni ( w zależności od piekarnika ).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Hrabina w kuchni 11.01.2015 21:41
Chętnie zjadłabym.
Mniam 11.01.2015 15:44
Ale kusisz tą tartą :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat