Tarta z ciasta francuskiego z kapuściano-pieczarkowym nadzieniem do barszczyku

Tarta z ciasta francuskiego z kapuściano-pieczarkowym nadzieniem do barszczyku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta młoda

    1
  • pieczarki

    1/2 kg
  • ciasto francuskie

    1 płat
  • jajko

    1
  • mleko

    1/2 szklanki
  • ser żółty

    10 dkg
  • sól

  • pieprz

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Kolendra cała Prymat

  • masło

    10 dkg
  • marchew

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Tarta z ciasta francuskiego z kapuściano-pieczarkowym nadzieniem do barszczyku

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z ciasta francuskiego z kapuściano-pieczarkowym nadzieniem do barszczyku foto
Gotowy płat ciasta francuskiego wykładamy do blaszki,zawijając brzegi.
Krok 2 - Tarta z ciasta francuskiego z kapuściano-pieczarkowym nadzieniem do barszczyku foto
Kapustę,małą główkę,myjemy,szatkujemy i dusimy w garnku razem ze startą marchewką,podlewając odrobiną wody.
Doprawiamy solą,pieprzem i kolendrą.
Jak zmięknie dodajemy łyżkę masła,oprószamy łyżką mąki,mieszamy.
Krok 3 - Tarta z ciasta francuskiego z kapuściano-pieczarkowym nadzieniem do barszczyku foto
Pieczarki myjemy,kroimy i smażymy na patelni na maśle.
Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i sola czosnkową.
Krok 4 - Tarta z ciasta francuskiego z kapuściano-pieczarkowym nadzieniem do barszczyku foto
Kapustę wykładamy na ciasto,na kapustę pieczarki.
W szklance mieszamy mleko z jajem i startym serem,doprawiamy do smaku i wylewamy na wierzch tarty.
Krok 5 - Tarta z ciasta francuskiego z kapuściano-pieczarkowym nadzieniem do barszczyku foto
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na około 20 minut.
Krok 6 - Tarta z ciasta francuskiego z kapuściano-pieczarkowym nadzieniem do barszczyku foto
Wspaniale smakuje z czerwonym barszczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

artur7 11.08.2013 21:01
smaczny pomysl
Seba 13.07.2013 08:49
podoba mi się ten przepis
martyna94 26.06.2013 17:22
uwielbiam ciasto francuskie,takie danie jutro zrobię,fajny pomysł
Smaczna_B 26.06.2013 15:55
przepis wymyślony przeze mnie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat