Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 300 g
pomidor malinowy 1 szt
boczek parzony 200 g
ser feta 150 g
gruszka 1 szt (w occie)
szczypiorek
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
Tymianek suszony Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie

Wylepiłem ciastem okrągłą formę i gęsto nakłułem widelcem. Boki wysmarowałem roztrzepanym żółtkiem, wstawiłem do lodówki na pół godziny.

Boczek pokroiłem w dość szerokie paski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry.

Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem.
Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek, gruszkę i kostki sera. Całość zalałem sosem. Posypałem pokrojonym szczypiorkiem.
Zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 07.02.2017 08:57
bardzo dobra
Wiktoria29 04.02.2017 20:39
wygląda apetycznie, zjadłabym
Mniam 04.02.2017 17:10
Jakie smaczne połączenie w jednej tarcie :)
cukiereczek 04.02.2017 17:01
tak na bogato i smacznie
Grazyna0211 04.02.2017 14:37
pyszności takie jedzonko
Lis 04.02.2017 14:28
Wygląda niesamowicie smakowicie:)
Ada-Gaba 04.02.2017 13:47
świetne danie
Konczi 04.02.2017 13:30
fantastyczne połączenie, wygląda super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak