Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie

Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    300 g
  • pomidor malinowy

    1 szt
  • boczek parzony

    200 g
  • ser feta

    150 g
  • gruszka

    1 szt (w occie)
  • szczypiorek

  • jajka

    2 szt
  • żółtko jaja

    1 szt
  • tymianek Prymat

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wylepiłem ciastem okrągłą formę i gęsto nakłułem widelcem. Boki wysmarowałem roztrzepanym żółtkiem, wstawiłem do lodówki na pół godziny.

Boczek pokroiłem w dość szerokie paski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry.

Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem.
Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek, gruszkę i kostki sera. Całość zalałem sosem. Posypałem pokrojonym szczypiorkiem.
Zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

07.02.2017 08:57
bardzo dobra

Wiktoria29

04.02.2017 20:39
wygląda apetycznie, zjadłabym

Mniam

04.02.2017 17:10
Jakie smaczne połączenie w jednej tarcie :)

cukiereczek

04.02.2017 17:01
tak na bogato i smacznie

Grazyna0211

04.02.2017 14:37
pyszności takie jedzonko

Lis

04.02.2017 14:28
Wygląda niesamowicie smakowicie:)

Ada-Gaba

04.02.2017 13:47
świetne danie

Konczi

04.02.2017 13:30
fantastyczne połączenie, wygląda super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat