Tarta z cebulą i oliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    300 g
  • jajka

    3 szt
  • cebula

    500 g
  • olej do smażenia

  • ser feta

    150 g
  • oliwki czarne Smak

    10 szt
  • oliwki zielone Smak

    10 szt
  • kminek Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną cebulę posiekałem w grubą kostkę. Zeszkliłem na oliwie, a gdy przestygła dodałem rozdrobnioną widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz.
Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę. Posypałem kminkiem. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni C 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 10.09.2016 23:08
Pewnie smakuje rewelacyjnie:)
mysza75 10.09.2016 15:38
jaka fajna tarta
olkaaa 10.09.2016 15:15
brzmi ciekawie
justynkag 10.09.2016 12:44
Smakowicie się prezentuje
trufelek 10.09.2016 12:29
Super pomysł! :) Chętnie wypróbuję.. .:)
Konczi 10.09.2016 12:03
Kocham oliwki .. połączenie z cebulą? To jest pyszne :) Chociaż ostatnio ciasto francuskie do mnie nie przemawia to farsz na wielką 5 z + :)))
Motorek 10.09.2016 10:12
bardzo dobra
KORAL 10.09.2016 10:08
Fajna tarta :)
mirosława4 10.09.2016 07:29
pożywne danie
Franciszek 10.09.2016 00:36
dobra tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat