Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z budyniem, poziomkami, truskawkami i prażonymi migdałami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 szt
miód prawdziwy 3 łyżki
cukier puder 1/2 szkl
cukier waniliowy 30 g/ najlepiej domowy
jaja 2 szt
mąka tortowa 600 g/ok. może więcej typ 450
budyń cytrynowy 2 szt. z cukrem
mleko 2% 700 ml
truskawki świeże 300 g
poziomki 2 szkl
płatki migdałowe 70 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z budyniem, poziomkami, truskawkami i prażonymi migdałami

Ciasto :

Z mąki, margaryny, jaj, miodu, cukru i wanilii zagniatamy ciasto, ja robiłam bez proszku do pieczenia, jest bardziej twarde.

Dzielimy na 2 części, jedną wkładamy do zamrażarki na 30min.
Jedną częścią wylepiamy foremkę do tarty u mnie 30cm.

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy.

Na surowe ciasto w foremce wykładamy chłodny budyń, na to dajemy pokrojone owoce, można je lekko oprószyć mąką ziemniaczaną, na wierzch ścieramy drugą część ciasta i posypujemy podprażonymi płatkami, wystarczy je na 1-2 min. wrzucić na suchą patelnię.

Pieczemy o 1h w tem 180st, na górę dobrze jest dać w połowie pieczenia folię aluminiową, by się nie przypaliła za bradzo, ale to zależy od piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.06.2015 20:00
na pewno jest pyszna
Alex_M 24.06.2015 12:32
fajne smaki
Franciszek 24.06.2015 10:07
Pyszne na deser
Anna169Hosz 24.06.2015 10:02
Kusząca propozycja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak