Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z budyniem i dżemem wiśniowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dżem wiśniowy
margaryna
żółtko jajek
mąka
budyń waniliowy
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z budyniem i dżemem wiśniowym

Ciasto:
1.5 szklanki maki
pół kostki margaryny
łyżka cukru
żółtko
szczypta soli

Całość zagnieść na gładkie ciasto, uformować kulę i schować do lodówki lub zamrażalnika. Z mąki, cukru i margaryny (w mniejszych proporcjach) zrobić kruszonkę.
Budyń ugotować "normalnie" lecz na mniejszej ilości mleka (pół szklanki mniej).
Formę wyłożyć ciastem, na to wlać ciepły budyń, dżem (lub konfitura, ważne by nie były prosto z lodówki). Całość posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190stopni na ok.20-30min. *Czas pieczenia może się odrobinę różnić przy termoobiegu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 14.09.2012 10:27
można najpierw podpiec spód, następnie wyjąć, wlać budyń, dżem i dodać kruszonkę, po czym znów do piekarnika.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak