Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z budyniem i dżemem porzeczkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
jajko 2 szt
jagody
dżem porzeczkowy 4 łyżki
budyń śmietankowy
cynamon 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z budyniem i dżemem porzeczkowym

Kroki postępowania

1
Przygotuj masę na ciasto. Mąkę, cukier puder, masło, jajka i proszek do pieczenia wrzuć do miski, bądź garnka. Ciasto wystarcza na 3-4 duże formy oraz kilka mniejszych. Jeśli chcesz zrobić mniej tarty wystarczy zmniejszyć proporcje.
Krok 1 - tarta z budyniem i dżemem porzeczkowym foto
2
Ciasto ugniataj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto włóż do schłodzenia do lodówki.
Krok 2 - tarta z budyniem i dżemem porzeczkowym foto
3
Ciasto rozwałkuj.
Krok 3 - tarta z budyniem i dżemem porzeczkowym foto
4
Cienkie ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Wysyp wnętrze grochem, fasolą lub specjalnymi kuleczkami (aby ciasto zbyt nie wyrosło). Wstaw do piekarnika na 20 minut w 180*C.
Krok 4 - tarta z budyniem i dżemem porzeczkowym foto
5
W międzyczasie przygotuj masę. Zrób jeden budyń według wskazówek na opakowaniu. Po ostudzeniu dodaj 4 łyżki dżemu porzeczkowego, kilka jagód, troszkę cynamonu. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5 - tarta z budyniem i dżemem porzeczkowym foto
6
Masę wyłóż na gotowe ciasto. Udekoruj jagodami, możesz posypać górę pudrem cukrem. Smacznego
Krok 6 - tarta z budyniem i dżemem porzeczkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 09.10.2014 12:14
Lubię takie tarty
Ania96 08.10.2014 16:04
jaka oryginalna dekoracja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak