Tarta z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cukier trzcionowy

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • masło

    150 g
  • śmietana osiemnastka

    3 łyzki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • brzoskwinia

    2 sztuki
  • galaretka owocowa

    1 sztuka
  • woda

    1 (gorąca)
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie tworzymy zagłębienie i dodajemy do niego żółtka, pokrojone w kostkę masło, śmietanę oraz cukier. Z tych składników zagniatamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut. W tym czasie myjemy brzoskwinie, wyjmujemy z nich pestki i kroimy na cienkie plasterki. Ciasto wyjęte z lodówki wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy nim formę do pieczenia tarty (wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą) o średnicy ok. 28 cm. Następnie robimy w nim dziurki za pomocą widelca i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu, tartę odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę 1 szklance gorącej wody i dokładnie mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Na ostygniętej tarcie układamy brzoskwinie i zalewamy je ostygnięta galaretką. Tartę odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika10 18.01.2014 18:36
super tarta
Lis 29.12.2013 16:54
Ekstra taka tarta - zrobię podobną na sylwestra:)
Ola1984 26.12.2013 11:15
Pysznie wygląda :)
gosia56 14.12.2013 09:35
na pewno pyszna
Katarzyna59 04.10.2013 18:44
zjadłabym kawałeczek
Agata B 25.08.2013 12:22
wygląda bardzo apetycznie:)))
ana1 18.08.2013 11:16
PIĘKNA TARTA
cooleczka 09.08.2013 15:02
wyglada pieknie
EmciaPichci 07.08.2013 10:15
caralajna galaretka jest mało widoczna (wyszła jak glazura) - ponieważ zrobiłam ją z mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu :)
joanna30 07.08.2013 10:14
Piękna tarta i na pewno smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat