Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z brokułami i wędzoną makrelą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 20 dag
masło 10 dag
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 1 sztuka

NADZIENIE

makrela wędzona 1 sztuka
brokuł 1 sztuka
śmietana 3 łyżki
jajko 3 sztuki
sól i pieprz do smaku
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z brokułami i wędzoną makrelą

CIASTO:Mąkę przesiewamy na miskę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte.
NADZIENIE:Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzamy i wykładamy na ciasto kruche. Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości. Dzielimy na mniejsze kawałki, które także układamy na cieście. Całość posypujemy cebulą pokrojoną w kostkę. Oddzielnie mieszamy jajka ze śmietaną. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem i zalewamy składniki naszej tarty. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Pieczemy w 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.01.2017 09:57
Bardzo dobra.
Motorek 29.12.2016 16:04
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak