Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z botwiną i szparagami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 150 g
masło 50 g
margaryna 50 g
sól 3/4 płaskiej łyżeczki
sok z buraków 30 ml

wierzch

buraki ćwikłowe 1-2 szt młode
szparagi zielone 6 sztuk
botwina liście ok. 17 sztuk

nadzienie-sos

serek mascarpone 170 g
ser pleśniowy niebieski 80 g
jajko 1 duże
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z botwiną i szparagami

Kroki postępowania

1
Ciasto.
Do przesianej mąki dodajemy sól , drobno pokrojone zimne masło i margarynę . Szybko zagniatamy ciasto na kruszonkę , potem dodajemy sok z buraka i łączymy w jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Następnie wałkujemy ciasto i przekładamy do foremki 24 X 17 , brzegi na ok. 3-4 cm.
Krok 1 - Tarta z botwiną i szparagami foto
2
Oczyszczamy , płuczemy młode buraczki i botwinkę listki.
Buraczki większe kroimy na pół i opiekamy na oliwie , kilkanaście minut .

Serek i jajko miksujemy , powoli dodajemy pokruszony ser niebieski , na koniec doprawiamy tymiankiem , solą i pieprzem.Odstawiamy .
Krok 2 - Tarta z botwiną i szparagami foto
3
Szparagi płuczemy , przełamujemy i smażymy na oliwie , po minucie z każdej strony. Buraczki i szparagi przekładamy na papier.
Botwinkę listki też wykładamy na papier , aby trochę obeschły.
Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika 180 C , ciasto nacinamy nożem , wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy kaszą lub grochem .
Po ok. 10 minutach zdejmujemy papier z obciążeniem i podpiekamy wierzch.
Podpieczone ciasto wyjmujemy , studzimy , nakładamy listki botwinki , masę serową a na nią buraczki i szparagi , lekko dociskamy.
Tartę pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut.
Smacznego.
Krok 3 - Tarta z botwiną i szparagami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 27.06.2016 22:22
Ciekawy przepis
Ola1984 19.06.2016 17:19
Pyszna tarta :)
Katarzyna59 12.06.2016 21:13
wygląda fantastycznie
agnieszka214 12.06.2016 20:59
Bardzo ciekawe połączenie
SzczyptaChili 12.06.2016 20:56
Podoba mi się ciasto z sokiem z buraków a cała tarta musi smakować wyśmienicie :)
mirosława4 12.06.2016 20:29
ciekawy przepis
fotoviderek 12.06.2016 20:13
Pierwsza klasa :)
Urszula Świeca 12.06.2016 18:36
Ciekawy przepis.))
gosia56 12.06.2016 17:31
na pewno pyszna;)
Mama niejadka 12.06.2016 17:04
Super pomysł
adelajda 12.06.2016 15:50
Nie przepadam za botwiną, ale tarta mi się podoba :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak