Tarta z botwiną i szparagami

Tarta z botwiną i szparagami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    150 g
  • masło

    50 g
  • margaryna

    50 g
  • sól

    3/4 płaskiej łyżeczki
  • sok z buraków

    30 ml

wierzch

  • buraki ćwikłowe

    1-2 szt młode
  • szparagi zielone

    6 sztuk
  • botwina liście

    ok. 17 sztuk

nadzienie-sos

  • serek mascarpone

    170 g
  • ser pleśniowy niebieski

    80 g
  • jajko

    1 duże
  • tymianek Prymat

    1/2 łyżki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z botwiną i szparagami foto
Ciasto.
Do przesianej mąki dodajemy sól , drobno pokrojone zimne masło i margarynę . Szybko zagniatamy ciasto na kruszonkę , potem dodajemy sok z buraka i łączymy w jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Następnie wałkujemy ciasto i przekładamy do foremki 24 X 17 , brzegi na ok. 3-4 cm.
Krok 2 - Tarta z botwiną i szparagami foto
Oczyszczamy , płuczemy młode buraczki i botwinkę listki.
Buraczki większe kroimy na pół i opiekamy na oliwie , kilkanaście minut .

Serek i jajko miksujemy , powoli dodajemy pokruszony ser niebieski , na koniec doprawiamy tymiankiem , solą i pieprzem.Odstawiamy .
Krok 3 - Tarta z botwiną i szparagami foto
Szparagi płuczemy , przełamujemy i smażymy na oliwie , po minucie z każdej strony. Buraczki i szparagi przekładamy na papier.
Botwinkę listki też wykładamy na papier , aby trochę obeschły.
Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika 180 C , ciasto nacinamy nożem , wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy kaszą lub grochem .
Po ok. 10 minutach zdejmujemy papier z obciążeniem i podpiekamy wierzch.
Podpieczone ciasto wyjmujemy , studzimy , nakładamy listki botwinki , masę serową a na nią buraczki i szparagi , lekko dociskamy.
Tartę pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

27.06.2016 22:22
Ciekawy przepis

Ola1984

19.06.2016 17:19
Pyszna tarta :)

Katarzyna59

12.06.2016 21:13
wygląda fantastycznie

agnieszka214

12.06.2016 20:59
Bardzo ciekawe połączenie

SzczyptaChili

12.06.2016 20:56
Podoba mi się ciasto z sokiem z buraków a cała tarta musi smakować wyśmienicie :)

mirosława4

12.06.2016 20:29
ciekawy przepis

fotoviderek

12.06.2016 20:13
Pierwsza klasa :)

Urszula Świeca

12.06.2016 18:36
Ciekawy przepis.))

gosia56

12.06.2016 17:31
na pewno pyszna;)

Mama niejadka

12.06.2016 17:04
Super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat