Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z borówkami amerykańskimi i kremem cytrynowym.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

Ciasto: na tartę gotowe
borówka amerykańska wg uznania
masło do wysmarowania formy na tartę
Bułka tarta klasyczna Prymat do oprószenia formy

Krem cytrynowy

cukier puder 100 g
jajko 2 sztuki
śmietana 30% 250 ml
sok z cytryny z jednej sztuki

Porada

Tarta ma smak raczej kwaskowaty, jeśli ktoś lubi słodsze ciasto to może dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z borówkami amerykańskimi i kremem cytrynowym.

Kroki postępowania

1
Wysmarować formę na tartę masłem.
Krok 1 - Tarta z borówkami amerykańskimi i kremem cytrynowym. foto
2
Oprószyć bułką tartą.
Krok 2 - Tarta z borówkami amerykańskimi i kremem cytrynowym. foto
3
Wylepić formę ciastem.
Krok 3 - Tarta z borówkami amerykańskimi i kremem cytrynowym. foto
4
Ponakłuwać widelcem.
Krok 4 - Tarta z borówkami amerykańskimi i kremem cytrynowym. foto
5
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 15 minut do zrumienienia.
Krok 5 - Tarta z borówkami amerykańskimi i kremem cytrynowym. foto
6
Do osobnego naczynia wsypać cukier puder.
Krok 6 - Tarta z borówkami amerykańskimi i kremem cytrynowym. foto
7
Dodać całe jajka.
Krok 7 - Tarta z borówkami amerykańskimi i kremem cytrynowym. foto
8
Dodać śmietankę kremówkę.
Krok 8 - Tarta z borówkami amerykańskimi i kremem cytrynowym. foto
9
Zmiksować na jednolitą masę.
Krok 9 - Tarta z borówkami amerykańskimi i kremem cytrynowym. foto
10
Dodać sok z jednej cytryny i ponownie zmiksować.
Krok 10 - Tarta z borówkami amerykańskimi i kremem cytrynowym. foto
11
Wystawić podpieczony spód tarty z piekarnika.
Krok 11 - Tarta z borówkami amerykańskimi i kremem cytrynowym. foto
12
Wyłożyć borówki amerykańskie.
Krok 12 - Tarta z borówkami amerykańskimi i kremem cytrynowym. foto
13
Zalać kremem cytrynowym.
Krok 13 - Tarta z borówkami amerykańskimi i kremem cytrynowym. foto
14
Ponownie wstawić do piekarnika na 180 stopni C i piec przez 30 minut.
Krok 14 - Tarta z borówkami amerykańskimi i kremem cytrynowym. foto
15
Smacznego !
Krok 15 - Tarta z borówkami amerykańskimi i kremem cytrynowym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 19.08.2014 09:54
świetna tarta :)
Czyki 17.08.2014 20:50
Super pyszności u Ciebie :)
Lis 17.08.2014 13:28
Ekstra przepis:)
olkaaa 17.08.2014 11:42
wygląda smakowicie
as28 17.08.2014 11:08
fajna tarta
w mojej kuchni 17.08.2014 11:04
pyszne słodkości..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak