Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z borówkami
Tarta z borówkami, to przepis na deser, który możecie przygotować z dowolnymi owocami - najlepiej sezonowymi. Z masą śmietanową i kruchym maślanym spodem będą się idealnie komponowały jeżyny, maliny, jagody, porzeczki, a także agrest.
CIASTO:
Składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulkę i schładzamy ok. 20 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na przygotowaną formę - formujemy brzegi. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25 minut (180°C).
Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i studzimy.
Wnętrze wypełniamy masą śmietanową. Na wierzchu tarty układamy świeże borówki. Całość odstawiamy do chłodu, by śmietanka zastygła.
MASA;
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy serek, a następnie cukier do smaku ( według uznania – u mnie 3 łyżki). Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy całość i wylewamy na przygotowane ciasto kruche.