Tarta z boczkiem, serem i marynowanymi pieczarkami

Tarta z boczkiem, serem i marynowanymi pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto - forma o średnicy około 28-30 cm

  • mąka pszenna

    200 gram
  • masło

    150 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta

Farsz

  • boczek wędzony

    200 gram
  • ser żółty

    120 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • jajka

    2 sztuki
  • śmietanka 12-procentowa

    200 ml
  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • pieczarki marynowane

  • ser żółty

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko.
Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą.
Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut).
Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach (w rozgrzanym piekarniku).
(Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.)
W międzyczasie przygotować farsz.
Boczek pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać i razem podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem.
Dodać cebulę z boczkiem, wymieszać i doprawić solą z pieprzem.
Nadzienie przelać na podpieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika.
Piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
Po 10-15 minutach pieczenia wierzch tarty posypać dodatkową porcją sera i ułożyć na nim plasterki pieczarek.
Diana Rusiłowicz
Można ją uznać za szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację. Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Edita

02.04.2017 14:27
fajny przepis

Margo1

17.03.2017 09:06
Ekstra a wygląda jak pizza

[email protected]

16.03.2017 17:48
Wygląda pysznie

Diana Rusiłowicz

16.03.2017 00:05
Dziękuję :)

Konczi

15.03.2017 19:34
Pysznie !!!

Bernadeta1

15.03.2017 18:59
smaczne jedzonko

Janina

15.03.2017 17:01
Pyszności, mniam;))

ilka01

15.03.2017 16:27
pychotka :)

Wiktoria29

15.03.2017 15:54
zjadłabym.....

aga3103

15.03.2017 13:15
Wygląda bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat