Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z boczkiem i cebulą
Kroki postępowania
250 g mąki pszennej typ 500
1 jajko
150 g margaryny Kasia
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta cukru
2 łyżki zimnej wody
W misce robota z nożami siekającymi umieścić wszystkie składniki ciasta i pulsacyjnie połączyć je ze sobą.
Wyjąć ciasto na blat lub stolnicę, lekko oprószyć mąką, szybko zagnieść i zawinąć w folię spożywczą.
Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia ( ja trzymałam dwie godziny ).
Cebulę obrać, umyć, pokroić w pióra i podsmażyć na drugiej patelni na odrobinie oleju, gdy się zeszkli lekko posolić.
Usmażona cebulę przełożyć do boczku, doprawić pieprzem i gałką i wymieszać.
Ciasto po schłodzeniu wyjąć z lodówki i przez folię wałkować kółko trochę większe od formy.
Potem ułożyć w formie ciasto folią do góry.
Wyrównać spód i dociskając lekko do ścianek zrobić rant na bokach formy.
Nakłuć ciasto widelcem i zakryć je papierem do pieczenia.
Na papier nasypać np. ryż lub inne ziarna aby zrobić obciążenie.
Tak przygotowane ciasto wstawić z formą do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec 15 minut.
4 jajka
150 g żółtego sera ( u mnie salami )
4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
4 łyżki naturalnego jogurtu gęstego
pieprz kolorowy do smaku
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
ostra papryka do posypania
Potem wyjąć formę z piekarnika na kratkę a temperaturę zmniejszyć do 190 stopni.
Do miski wbić jajka, dodać jogurt, śmietanę i starty ser oraz przyprawy i wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć boczek z cebulą a na boczek wyłożyć masę z serem i oprószyć papryką
Ponownie wstawić formę do piekarnika i zapiekać 35 minut.
Podawać na ciepło.