Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z bakłażanem i mozzarellą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 płat
żółtko jajek 1 szt
bakłażan 1 szt
pomidor 2 szt
czosnek 2 szt
oliwa 3 łyzki
Bazylia suszona Prymat 1 szczypta
ocet balsamiczny 1 łyzeczka
mozzarella 150 g
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
oregano 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z bakłażanem i mozzarellą

Formę do tarty lub tortownicę delikatnie natłuszczamy.

Dokładnie wyklejamy ciastem francuskim.

Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

NADZIENIE :

Bakłażana kroimy w plastry , posypujemy solą i odstawiamy do momentu aż puści sok

( ok. 30-45 minut ).

Płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Pomidory obieramy ze skórki , kroimy w kosteczkę i miksujemy wraz z oliwą i octem.

Doprawiamy oregano , bazylią , solą i pieprzem.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy ok. 1 minuty z obu stron każdy plaster bakłażana.

Usmażone osuszamy na papierowym ręczniku.

CAŁOŚĆ :

Przygotowane ciasto francuskie pokrywamy sosem pomidorowym .

Układamy pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie plastry bakłażana.

Całość polewamy odrobiną oliwy i solimy.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.

Przed podaniem możemy dodatkowo posypać startym serem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 20.08.2013 13:04
Mniam, pyszności :)
magdziorka6 20.08.2013 09:51
apetyczna tarta
Mniam 20.08.2013 09:47
Super tarta!
gosia561 20.08.2013 09:32
świetna tarta
Magula 20.08.2013 08:45
Wygląda bardzo zachęcająco!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak