Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z bakłażanem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Spód tarty

mąka razowa 250 gram
masło lub margaryna 150 gram
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
otręby pszenne 1 łyżka
tłuszcz do formy 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 0.5 łyzeczki

Nadzienie

bakłażan 1 sztuka
sól 1 szczypta
olej do smażenia 1 łyżeczka
sezam 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
cebula 1 sztuka
pieczarki 250 gram
ketchup pikantny 3 łyżki
jogurt naturalny 1 szklanka
jajko 1 sztuka
ser żółty 0,5 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z bakłażanem

Kroki postępowania

1
Bakłażana kroimy na o,5 cm plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na godzinę, aby bakłażan puścił sok.
Krok 1 - Tarta z bakłażanem foto
3
W misce łączymy ze sobą: mąkę razową, jajko, margarynę lub masło, sól i czosnek granulowany.
Krok 2 - Tarta z bakłażanem foto
4
Z powstałych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 3 - Tarta z bakłażanem foto
5
Plastry bakłażana opłukujemy pod bieżącą wodą i suszymy ręcznikiem papierowym.
Krok 4 - Tarta z bakłażanem foto
6
Bakłażana podsmażamy na oleju- po 2-3 minuty z każdej strony. W czasie smażenia obsypujemy bakłażana sezamem i czosnkiem granulowanym.
Krok 5 - Tarta z bakłażanem foto
7
Cebule obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plastry.
Krok 6 - Tarta z bakłażanem foto
8
Pieczarki i cebulę razem podsmażamy na oleju.
Krok 7 - Tarta z bakłażanem foto
9
Formę do tarty smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami.
Krok 8 - Tarta z bakłażanem foto
10
Ciastem wykładamy formę. Nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 15 minut- w 180 stopniach.
Krok 9 - Tarta z bakłażanem foto
11
Po tym czasie wyciągamy spód z piekarnika , smarujemy go ketchupem a następnie układamy warstwę pieczarek z cebulą.
Krok 10 - Tarta z bakłażanem foto
12
Na pieczarkach układamy plastry bakłażana.
Krok 11 - Tarta z bakłażanem foto
13
W pojemniku łączymy ze sobą jogurt naturalny, jajko, ketchup i żółty ser. Razem mieszamy wszystkie składniki.
Krok 12 - Tarta z bakłażanem foto
14
Powstałym sosem zalewamy górę tarty. Obsypujemy też ziarnami sezamu.
Krok 13 - Tarta z bakłażanem foto
15
Ponowni wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 25 minut. Smacznego
Krok 14 - Tarta z bakłażanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kornelcia 07.05.2014 18:52
koniecznie muszę wypróbować
Kejti 30.04.2014 17:13
Fajna taka tarta :-)
Zdzisław 30.04.2014 12:12
dla mnie pyszne danie na talerzu
sylwia_sl 30.04.2014 12:02
Moje smaki - bardzo mi się podoba ta tarta :)
agnieszka131919 30.04.2014 10:19
bardzo smaczna, często robię podobną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak