Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z bakłażanem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 300 g
margaryna 150 g
sól szczypta
woda 2 łyżki
jajko 1
żółtko jajek 1
Nadzienie:
bakłażan 1
serek wiejski 400 g
Tzatziki pikantny sos czosnkowy Prymat 1 op
jajko 1
mozzarella twarda 100 g
szynka w plastrach 70 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z bakłażanem

Pokroić bakłażan na plastry, posolić i odstawić. Po ok 1 godzinie wypłukać i osączyć na durszlaku.
Ciasto zagnieść i wylepić formę do tarty, przykryć papierem i wysypać fasolą lub innym ziarnem na obciążenie. Wstawić do piekarnika na 20 min w temp 200 st.
Serki wymieszać z jajkiem i przyprawą Tzatziki dodać połowę startego sera mozzarella lub żółtego.
Na podpieczonym cieście rozsmarować cienką warstwę serka, ułożyć pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i na wierzchu bakłażan, przykryć resztą serka z przyprawą i posypać tartym żółtym serem.
Zapiec ok 30 min w temp 180 st.
Tartę podałam z pokrojonymi pomidorami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

quatro 14.11.2013 19:15
Świetna tarta!
Christopher 14.11.2013 00:16
Bardzo apetyczna tarta.
Joannasz3190 13.11.2013 18:05
Zjadłabym to danie :)
kasienka23 13.11.2013 17:46
smaczne danie
sanielcia 13.11.2013 17:43
świetny przepis
Adamorek 13.11.2013 17:38
wygląda przepysznie
luna19 13.11.2013 17:36
sorry nie te zdjęcia.. czekam na usunięcie i dodam odpowiednie.
Łucja 13.11.2013 17:30
piękna i smaczna tarta :)
Megg 13.11.2013 17:09
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak