Tarta z ananasem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • masło

    15 dag
  • jajko

    2 szt
  • sokz cytryny

    2 łyżki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • otarta skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • ananas

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i masło, dokładnie posiekać. Następnie dodać żółtka, otartą skórkę z cytryny i sztywno ubitą pianę z białek, zagnieść ciasto. 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika, pozostałe do lodówki na pół godziny. Ciasto z lodówki rozwałkować i wylepić przygotowaną formę do tarty, nakłuć dno widelcem i włożyć na 10 minut do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Podpieczone ciasto wyjąć, ułożyć odsączone z zalewy ananasy, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych otworach ciasto z zamrażalnika. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 25 minut w temp 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
hahanka 25.07.2015 21:08
wygląda pysznie
IlonaAlbertos 11.09.2012 22:03
Wygląda nieziemsko :)
Iwusia 30.04.2012 23:21
wygląda zaskakująco. bardzo smacznie
agnieszkalider 19.02.2012 21:11
Super danie
Wacław 19.10.2011 08:09
pyszny deserek !
Wafelek2601 12.10.2011 10:02
super
IKrakowianka 17.03.2011 23:05
Do składników należy dopisać 3-4 łyżki powideł śliwkowych, którym należy posmarować dno tarty, przed wyłożeniem ananasa. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat