Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta wytrawna z dynią

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka krupczatka 350 g
masło lub margaryna 200 g
żółtko jajek 1 szt
sól do smaku
śmietana 18 proc 1 łyżka
tłuszcz do formy

farsz

natka pietruszki 1 pęczek
ser ricotta 1 opakowanie
ser żółty 30 g
oliwki zielone 15 szt
papryka czerwona 1/2 szt
dynia 250-300 g
czosnek 2 ząbki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta wytrawna z dynią

Kroki postępowania

1
Zmiksować razem ser ricotta z umytą natką pietruszki. Dodać starty żółty ser.
Krok 1 - Tarta wytrawna z dynią foto
2
Z mąki, masła, żółtka i śmietany zagnieść szybko ciasto. Posilić odrobinkę. Pamiętać aby tłuszcz był zimny. Gotowe ciasto zwinąć w kulkę, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w natłuszczonej formie. Z resztek ciast uformować małe kółka.
Krok 2 - Tarta wytrawna z dynią foto
3
Na oleju usmażyć pokrojoną w kostkę dynię. Doprawić solą i pokrojonym w plastry czosnkiem.
Krok 3 - Tarta wytrawna z dynią foto
4
Na cieście rozłożyć dynię oraz oliwki. Dodać pokrojoną w słupki czerwoną paprykę. Warzywa doprawić tymiankiem i pieprzem ziołowym.
Krok 4 - Tarta wytrawna z dynią foto
5
Warzywa zalać miksturą serową i rozłożyć na wierzchu kółka z ciasta.
Krok 5 - Tarta wytrawna z dynią foto
6
Piec tartę ok 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Krok 6 - Tarta wytrawna z dynią foto
7
Podawać na gorąco lub na zimno. Smacznego.
Krok 7 - Tarta wytrawna z dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 10.04.2016 15:06
super :)
IKrakowianka 07.04.2016 21:12
ciekawy pomysł na tartę
Habibi 07.04.2016 17:30
pęknie i smakowicie wygląda :)
kuchcik89 07.04.2016 14:38
fajny pomysł z tą dynią, muszę ją wprowadzić do swojego jadłospisu bo nie jadłam jej w niczym innym oprócz zupy krem :)
w mojej kuchni 07.04.2016 13:37
same pyszności
Franciszek 07.04.2016 13:27
dobry pomysł
Gracer 07.04.2016 13:04
fajna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak