Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta wiśniowa z kokosem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

mąka pszenna 1 szklanka
mąka razowa 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 3 łyżki
masło 130 g
żółtko jajek 1 szt

masa

wiśnie 1 kg
cukier 1 szklanka
woda 2 szklanki
mąka ziemniaczana 6 łyżek

dodatkowo

śmietanka kremowa 100 ml
cukier 1 łyżka
skórka z cytryny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta wiśniowa z kokosem

Składniki kruchego spodu szybko zagnieść na jednolita masę, owinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Ciasto rozwałkować i przenieść na wałku do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Odciąć nadmiar i gęsto ponakłuwać spód widelcem. piec 35 minut w 180 stopniach C.
Wiśnie umieścić w garnku. Zalać wodą oraz dodać cukier. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z niewielką ilością wody. Dodać do gotujących się wiśni i energicznie wymieszać. Zdjęć z ognia i wylać na przygotowany spód. Schłodzić w lodówce przez minimum 1-1,5h. Przed podaniem udekorować rozetkami z kremówki ubitej z cukrem pudrem i starta skórka cytrynową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 29.01.2017 19:29
bardzo dziękuję :)
benka 27.01.2017 19:09
Pyszne ciasto.
justynkag 26.01.2017 22:59
Brzmi i wygląda smacznie
ilka01 26.01.2017 22:52
wygląda super :)
Renataj 26.01.2017 21:30
Apetyczny pomysł na coś słodkiego:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak