Tarta wiśniowa pod kokosową kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    220 gram
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier puder

    2,5 łyżki
  • masło

    12 dag
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki
  • mleko

    ewentualnie 1 łyżka
  • kasza manna

    do posypania ciasta

NADZIENIE

  • wiśnie

    ok 600 gram

KRUSZONKA

  • mąka

    4 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • masło

    70 gram
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta wiśniowa pod kokosową kruszonką foto
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli było by za twarde dokładamy mleko.
Krok 2 - Tarta wiśniowa pod kokosową kruszonką foto
Tak przygotowanym ciastem wykładamy natłuszczoną formę. Środek posypujemy kaszą manną.
Krok 3 - Tarta wiśniowa pod kokosową kruszonką foto
Wiśnie myjemy i osuszamy. Następnie drylujemy.
Krok 4 - Tarta wiśniowa pod kokosową kruszonką foto
Pozbawione pestek owoce wykładamy na wyłożone ciasto kruche, delikatnie odciskając sok.
Krok 5 - Tarta wiśniowa pod kokosową kruszonką foto
Całość przykrywamy kokosową kruszonką.
Krok 6 - Tarta wiśniowa pod kokosową kruszonką foto
KRUSZONKA:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. W dłoniach rozkruszamy je, tak by powstała kruszonka. Gotową wykładamy na owoce.
Tarte wstawiamy do piekarnika na około 35 -40 minut w 180°C. Gdyby wierzch się szybciej zarumienił przykrywamy go złotkiem i pieczemy do momentu jak spód będzie gotowy.
Jadwiga/Jaga85
Słodkie, a jednocześnie kwaśne wiśnie idealnie nadają się do wypieków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 26.01.2015 10:22
Super wygląda
tomek18 26.01.2015 07:52
smakowicie wygląda ta tarta
gusia1000 25.01.2015 23:40
Tarta na medal.
kornelcia 25.01.2015 23:37
tarta bajka..w sezonie chętnie wypróbuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat