Tarta warzywno-serowa

Tarta warzywno-serowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Szybka w przygotowaniu, pożywna i smaczna tarta, którą można przyrządzić z ulubionymi mrożonymi lub świeżymi warzywami.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • masło 82%

    125 gramów
  • żółtko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • woda zimna

    4 łyżki

Na farsz:

  • warzywa mrożone

    450 gramów
  • jajo

    1 sztuka
  • białko

    1 sztuka
  • śmietana 18%

    5 łyżek
  • żółty ser

    150 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • przyprawa curry

    0.5 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    0.5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • olej rzepakowy do smażenia

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać w misce z solą i proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym w kostkę masłem, rozcierając masło palcami. Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść ciasto. Formę do pieczenia tarty posmarować olejem i posypać bułką tartą. Spód oraz brzegi formy równomiernie wylepić ciastem i wstawić na 10 minut do zamrażalnika.

W tym czasie usmażyć warzywa na półtwardo na oleju, pod koniec dodając curry, a następnie całość lekko przestudzić. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, spód nakłuć widelcem. Podpiec ciasto przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C. Białka i żółtko roztrzepać widelcem, wymieszać ze śmietaną, serem żółtym, przetartym czosnkiem i przyprawami.

Na podpieczone i lekko przestudzone ciasto wyłożyć warzywa, polać masą serową i zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem tartę można polać keczupem.

Do przygotowania tarty użyłam mrożonej mieszanki warzyw na patelnię z brokułami, fasolką, marchwią i ziemniakami. Można wykorzystać także inne mieszanki warzyw lub świeże warzywa, na przykład paprykę, czy cukinię.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat