Tarta warzywno-grzybowa

Tarta warzywno-grzybowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tarta warzywno-grzybowa powstała dlatego, że byłam na grzybach i udało się uzbierać małe co nieco. Przyznaję, że mój mąż nie przepada za tartami itp., ale cóż grzyby były, warzywa w lodówce również i oto powstała ta pyszna tarta, która zniknęła w mig.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka

    250 gramów
  • masło

    120 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • oliwa

    1 łyżka
  • woda

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • fasola

    500 gramów

Na farsz:

  • podgrzybki

    400 gramów
  • pomidory

    3 sztuki
  • brokuł

    0.5 sztuka
  • kalafior

    0.5 sztuka
  • por

    5 cm
  • cebule

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    3 ząbki
  • jajka

    2 sztuki
  • śmietana 18%

    170 mililitrów
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • tymianek Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    2 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • oliwa

    4 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło, szczyptę soli, posiekać nożem, zagniatać szybko ciasto dodając jajko i 2 łyżki wody.

Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Po tym czasie wyjąć, cienko rozwałkować, formę wysmarować delikatnie oliwą i wylepić ciastem. Podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 minut.

W między czasie przygotować farsz.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Grzyby oczyścić, opłukać i osuszyć i pokroić.

Na rozgrzanej oliwie (połowie) podsmażyć grzyby, dodać obraną pokrojoną cebulę oraz pokrojony czosnek, doprawić solą, chwilę poddusić i wyłożyć na miseczkę.

Na pozostałej oliwie podsmażyć obrane, opłukane i osuszone różyczki brokuła, smażyć około 5-7 minut, dodać obgotowanego w osolonej wodzie i odsączonego kalafiora (również różyczki), dodać pokrojonego w półplasterki pora oraz przygotowane pomidory, wymieszać chwilę poddusić i zdjąć z ognia.

Jajka rozbełtać wymieszać ze śmietaną i przyprawami.
Na podpieczonym cieście rozłożyć warzywa i grzyby.
Całość zalać przygotowanym jajkiem i piec w 180-200 stopni jeszcze około 25-30 minut.

Podawać zaraz po upieczeniu, chociaż szczerze powiem że na zimno smakuje równie dobrze jak na ciepło.

Bożena Matuszczyk
Ciasto przed podpieczeniem przykryć folią aluminiową, wsypać około 500 g fasoli lub grochu, aby spód za bardzo nie urósł, po podpieczeniu fasolę usuwamy. Przyprawy dodajemy według uznania do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat