Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta warzywno-grzybowa

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tarta warzywno-grzybowa powstała dlatego, że byłam na grzybach i udało się uzbierać małe co nieco. Przyznaję, że mój mąż nie przepada za tartami itp., ale cóż grzyby były, warzywa w lodówce również i oto powstała ta pyszna tarta, która zniknęła w mig.

Składniki:

Na ciasto:

mąka 250 gramów
masło 120 gramów
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
oliwa 1 łyżka
woda 2 łyżki

Dodatkowo:

fasola 500 gramów

Na farsz:

podgrzybki 400 gramów
pomidory 3 sztuki
brokuł 0.5 sztuka
kalafior 0.5 sztuka
por 5 cm
cebule 2 sztuki
ząbki czosnku 3 ząbki
jajko 2 sztuki
śmietana 18% 170 mililitrów
bazylia 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
Sól morska jodowana Prymat w młynku 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
oliwa 4 łyżek

Porada

Ciasto przed podpieczeniem przykryć folią aluminiową, wsypać około 500 g fasoli lub grochu, aby spód za bardzo nie urósł, po podpieczeniu fasolę usuwamy. Przyprawy dodajemy według uznania do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta warzywno-grzybowa

Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło, szczyptę soli, posiekać nożem, zagniatać szybko ciasto dodając jajko i 2 łyżki wody.

Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Po tym czasie wyjąć, cienko rozwałkować, formę wysmarować delikatnie oliwą i wylepić ciastem. Podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 minut.

W między czasie przygotować farsz.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Grzyby oczyścić, opłukać i osuszyć i pokroić.

Na rozgrzanej oliwie (połowie) podsmażyć grzyby, dodać obraną pokrojoną cebulę oraz pokrojony czosnek, doprawić solą, chwilę poddusić i wyłożyć na miseczkę.

Na pozostałej oliwie podsmażyć obrane, opłukane i osuszone różyczki brokuła, smażyć około 5-7 minut, dodać obgotowanego w osolonej wodzie i odsączonego kalafiora (również różyczki), dodać pokrojonego w półplasterki pora oraz przygotowane pomidory, wymieszać chwilę poddusić i zdjąć z ognia.

Jajka rozbełtać wymieszać ze śmietaną i przyprawami.
Na podpieczonym cieście rozłożyć warzywa i grzyby.
Całość zalać przygotowanym jajkiem i piec w 180-200 stopni jeszcze około 25-30 minut.

Podawać zaraz po upieczeniu, chociaż szczerze powiem że na zimno smakuje równie dobrze jak na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:57
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak