Tarta truskawkowy kwiat

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    300 g
  • śmietana 18 proc

    1 szt
  • jajko

    3 szt
  • cukier

    8 łyżek
  • mąka

    2 szklanki
  • masło

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Z 2 szklanek mąki, masła wyjętego prosto z lodówki i pokorojonego w małe kostki, 1 jajka i 5 łyżek cukru wyrabiamy ciasto. Robimy kulkę i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki żeby zrobiło się twarde. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez ok 20 min aż nabierze złotego koloru. Ciasto nie może być w środku miękkie.
Miksujemy 2 jajka z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, następnie dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę razem ubijamy. Gdy cisto jest już upieczone zalewamy je naszą mieszanka śmietanowo-jajeczną . Całość zapiekamy przez 20-30 min, aż masa na wierzchu się zetnie. Gotowe ciasto studzimy i układamy pocięte w plasterki truskawki, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy listkami melisy. Delektujemy się jego niebiańskim delikatnym smakiem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna26 22.09.2015 21:06
Wygląda pięknie
Ewa Wojtaszko 22.09.2015 16:53
pyszna ta tarta !
Katarzyna/kate1980 21.09.2015 22:37
przepiękna
inka2012 21.09.2015 15:00
rewelacyjnie wygląda :)
ben-ka 21.09.2015 08:58
Aż chce się zjeść:)
Krystyna32 21.09.2015 06:17
piękna i pyszna
Agata3 20.09.2015 23:40
super tarta, widać że pewnie bardzo smaczna :)
MałaMi89 20.09.2015 22:39
Ohh aż żal, że truskawek już w ogrodzie nie ma.. ;)
W poszukiwaniu inspiracji 20.09.2015 21:32
Piękna :) aż żal byłoby ją zjeść.
Mama niejadka 20.09.2015 21:12
Ślicznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat