Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta truskawkowa z kremem patisisere oraz dodatkiem truskawek i czarnych malin

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 5 łyżek
margaryna 0,5 kostki
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana kwaśna 3 łyżki
Krem:
mleko 600 ml
żółtko jajek 6 sztuk
cukier 100 g
mąka krupczatka 40 g
mąka pszenna 40 g
olejek waniliowy 1 łyżeczka
DODATKOWO:
truskawki 100 g
czarne maliny 100g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta truskawkowa z kremem patisisere oraz dodatkiem truskawek i czarnych malin

z powyższych składników zagniatamy ciasto, kładziemy na 30 min do lodówki, rozwałkowujemy , układamy do formy i nakłuwamy widelcem, pieczemy w 190 stopniach 20 min.

krem:
w garnku zagotowujemy mleko z olejkiem waniliowym.odstawić.
żółtka ucieramy z cukrem, mąki mieszamy i dodajemy do żółtek, miksujemy. masę żółtkową wlewamy do mleka i mieszamy intensywnie aby pozbyć się grudek.
mleko musi być bardzo gorące aby krem nabrał konsystencji budyniu.

na wystudzone ciasto włożyć krem, i ułożyć owoce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mikrusiak 05.10.2012 14:18
rewelacja...:)
parysek10 05.10.2012 14:17
coś pysznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak