Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Pyszna tarta z sezonowymi owocami.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • margaryna

    12.5 dag
  • kakao

    1 łyżka

Masa:

  • bita śmietana w proszku

    1 opakowanie
  • mleko

    100 mililitrów
  • truskawki

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy oraz wylepiamy nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem.
4. Tartę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Upieczoną tartę odstawiamy do ostygnięcia.
5. Następnie przygotowujemy masę. Bitą śmietanę ubijamy z mlekiem aż do uzyskania puszystości. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i blendujemy truskawki robiąc z nich mus. Gotowy mus wlewamy do bitej śmietany i jeszcze chwilkę ubijamy.
6. Gotową masą smarujemy tartę.
7. Truskawki układamy na tracie. Z czekolady robimy takie jakby wiórka, które następnie układamy na tarcie.
8. Gotowe! Smacznego!

Do dekoracji użyć: truskawki oraz czekoladę mleczną. Składniki są na dwie tarty o średnicy około 18 cm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat