Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta Tatin

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 200 g
cukier 50 g
masło 100 g
żółtko jajek 1
masa
cukier 150 g
masło 150 g
śmietanka słodka 1/2 szkl
lody
jabłka 4 Jonagold

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta Tatin

Kroki postępowania

1
Tarta Tatin – rodzaj francuskiej tarty, której nadzienie stanowią jabłka.


Z podanych składników zagniatamy ciasto , wkladamy je do woreczka i chłodzimy w lodówce 30 minut .
Krok 1 - Tarta Tatin foto
2
Karmel:cukier(150 g) rozpuszczamy razem z masłem(150 g), mieszamy aż powstanie karmel , dolewamy śmietanki .
Krok 2 - Tarta Tatin foto
3
Ciasto wyjęte z lodówki wałkujemy i za pomocą wałka przekładamy do formy .Brzegi wystające z foremki odcinamy . Umyte jabłka obieramy i kroimy na cząstki .Układamy na cieście posmarowanym połową karmelu .
Krok 3 - Tarta Tatin foto
4
Na wierzch jabłek wlewamy drugą połowę karmelu , na środku robimy malutką dziurkę . Tartę wkładamy do piekarnika . Pieczemy w 190-200 C okolo 25 minut , na dolnej półce(nie na samym dole , troszeczkę wyżej).
Krok 4 - Tarta Tatin foto
5
Po upływie 25 minut , tartę zostawiamy na kratce do ostygnięcia .
Krok 5 - Tarta Tatin foto
6
Podajemy jeszcze ciepłą z lodami .Pycha!
Krok 6 - Tarta Tatin foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 25.12.2013 13:35
rozumiem, wolna wola, tylko nie nazywaj tartą tatin ciasta, które nią nie jest
Smaczna_B 21.12.2013 15:46
a ja piekę tak !
SmacznaPyza 17.12.2013 20:45
tartę tatin piecze się zupełnie inaczej - najpierw wykłada owoce do formy a potem przykrywa ciastem i po upieczeniu odwraca
martyna94 17.12.2013 19:06
super , upiekę , spróbuję
patryska76 17.12.2013 17:47
Apetyczna tarta ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak