Tarta Tatin

Tarta Tatin

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    200 gr
  • masło

    125 gr
  • sól

    szczypta
  • żółtka

    2 szt
  • cukier puder

    50 gr
  • Nadzienie:

  • jabłka

    5 szt
  • cukier

    100 gr
  • cynamon

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne:
1.Mąkę przesiać na stolnice, dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka, cukier, szczyptę soli, zagnieść w miare możliwości szybko ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1/2h.
2.Jabłka obrać i pokroić w ósemki.
3.Do foremki wsypać cukier i postawić ją na kilka minut na palniku z włączonym ogniem,gdy cukier zacznie się karmelizować,dodać cynamon i zdjąć z ognia. Zacząć układać jabłka aż do wykończenia ( 1-2 warstwy).
4.Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i przykryć nim jabłka, ponakuwać widelcem.
5.Wstawić na 40 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.
6.Po upieczeniu poczekać aż ciasto osiągnie temperaturę letnią, wtenczas przykryć je talerzem i odwrócić. Tarta Tatin gotowa.
Smacznego!

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia56

11.12.2013 18:06
na pewno pyszne

Mati13

07.12.2013 18:23
jaka smaczna

Motorek

26.07.2013 09:19
bardzo fajna

Katarzyna59

08.07.2013 07:41
coś pysznego

agnieszka214

09.06.2013 20:01
bardzo ładne caisto

goofy9

03.06.2013 13:49
wygląda rewelacyjnie

[email protected]

30.05.2013 22:35
muszę spróbować

Monika58

24.04.2013 23:31
jaka apetyczna , pycha

alaaa

24.04.2013 21:08
wyszła pięknie

Andrzej8

24.04.2013 19:45
Smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat