Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta szpinakowa z salami na paprykowym cieście

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 250 g
margaryna 65 g
śmietana 18 proc 3 łyżki
jajko 1 sztuka
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
sól do smaku

nadzienie

salami 55 g ( 6 plasterków)
ząbki czosnku 3-4 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pestki słonecznika solone , do posypania
ser ricotta 250 g
jajko 1 duże
śmietana 18 proc 1 łyżka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta szpinakowa z salami na paprykowym cieście

Kroki postępowania

1
Ciasto.
Do mąki dodajemy sól, pieprz, paprykę i chili, mieszamy.
Zimną margarynę kroimy w drobną kostkę i siekamy z mąką.
Na koniec dodajemy jajko i śmietanę, krótko zagniatamy
Formę smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
2/3 ciasta wałkujemy , wykładamy spód foremki z reszty rolujemy wałeczki i wypełniamy brzegi ,formę wstawiamy do lodówki.
Krok 1 - Tarta szpinakowa z salami na paprykowym cieście foto
2
Nadzienie.
Rozmrożony szpinak lekko odciskamy.
Czosnek obrać posiekać, podsmażyć na łyżce masła, dodać szpinak doprawić solą i dusić.
Krok 2 - Tarta szpinakowa z salami na paprykowym cieście foto
3
Odparowany i wystudzony szpinak wymieszać z ricottą, śmietaną. gałką muszkatołową, pieprzem cytrynowym i rozkłóconym jajkiem.

Krok 3 - Tarta szpinakowa z salami na paprykowym cieście foto
4
Ciasto w foremce nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 15 minut w tem. 180 C.
Po tym czasie brzegi ciasta okładamy połówkami salami .
Krok 4 - Tarta szpinakowa z salami na paprykowym cieście foto
5
Następnie wykładamy farsz szpinakowy.
Na wierzchu rozłożyć pawałki salami.
Piec ok.40-50 minut w 180 C.
Krok 5 - Tarta szpinakowa z salami na paprykowym cieście foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 20.05.2016 19:23
Wspaniała przekąska :)
Małgorzata Pin 20.05.2016 10:41
Smaczna tarta, wygląd znakomity.
Anna169Hosz 20.05.2016 09:10
Moje smaki:)
IZABELA29 20.05.2016 07:54
Szpinak bardzo lubie wersja idealna dla mnie
Krzysztof15 20.05.2016 06:33
bardzo smaczna
Krystyna32 20.05.2016 00:45
bardzo apetyczna
Ania321 20.05.2016 00:38
Bardzo apetyczna :)
jagoda5913 20.05.2016 00:35
pięknie wygląda
MAR3STA 19.05.2016 22:03
znakomita kolacja
mirosława4 19.05.2016 21:17
apetyczna !
IKrakowianka 19.05.2016 21:14
fajny pomysł na tartę
Motorek 19.05.2016 21:04
musi być smaczna
bertpvd 19.05.2016 20:59
fajna tarta
wwwiolka 19.05.2016 20:57
Bardzo fajny przepis.
krokus 19.05.2016 20:45
cudnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak