Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta szpinakowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dkg
szpinak mrożony 40 dkg
masło 20 dkg
jajko 3 szt
ser feta 15 dkg
ząbki czosnku 2 szt
śmietana 18 proc 100 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta szpinakowa

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać sól , połowę masła . Wbić 2 jajka, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na około 30 min.
Krok 1 - Tarta szpinakowa foto
2
Na patelni rozpuścić pozostałe masło i podsmażyć pokrojony czosnek. Następnie dodać szpinak , doprawić solą i pieprzem, podgrzać.
Krok 2 - Tarta szpinakowa foto
3
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Przygotować formę do tart , wysmarować tłuszczem. Ciastem wyłożyć formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec około 15 min.
Krok 3 - Tarta szpinakowa foto
4
Ciasto wyjąć z piekarnika wyłożyć na jego wierzch szpinak .
Krok 4 - Tarta szpinakowa foto
5
Polać śmietaną wymieszaną z jajkiem . Po wierzchu popruszyć serem feta. Całość wstawić do piekarnika na około 30 min.
Krok 5 - Tarta szpinakowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 17.01.2017 19:36
smaczna tarta
Urszula Świeca 17.01.2017 18:06
Dzięki.)))
ilka01 16.01.2017 00:19
uwielbiam :)
bogusia 82 15.01.2017 19:41
moje smaki :)
KORAL 15.01.2017 18:35
Bardzo fajna :)
halina17 15.01.2017 16:32
Smaczna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak