Tarta snikers

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    200 g
  • masło

    100 g
  • śmietana kremówka

    400 ml
  • czekolada karmelowa

    200 g
  • orzeszki ziemne

    300 g
  • czekolada gorzka

    100 g
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło topimy. Herbatniki drobno kruszymy do miski i ucieramy z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepiamy spód i boki formy do tarty, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki.
Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy. W ciepłej śmietanie rozpuszczamy czekoladę karmelową. Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Około 200 g orzeszków ziemnych drobno siekamy. Pozostałą ilość w całości prażymy na patelni.
Zimną śmietanę z czekoladą ubijamy mikserem na sztywną masę. Do ubitej śmietany dodajemy pokrojone orzeszki ziemne. Mieszamy. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód herbatnikowy i wkładamy do lodówki.
Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej ( możemy dodać łyżkę masła). Stopioną czekoladę rozsmarowujemy na wierzchu tarty i posypujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Wkładamy do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KuchniaMagdaLeny 23.11.2016 22:06
Dziękuję :)
benka 17.11.2016 18:09
lubię wszystko co z orzechami,więc to coś dla mnie :)
Mniam 17.11.2016 11:12
Coś pysznego :)
mysza75 17.11.2016 10:49
jaka fajna domowa tarta snikers
gusia1000 17.11.2016 00:25
Pyszne ciasto.
Łukasz15 16.11.2016 23:38
Dla mnie super
Patrycja33 16.11.2016 23:35
ciekawy pomysl :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat