Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta śliwkowa z budyniem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło roślinne 25 dag
żółtko jajek 3 sztuki
białko 1 sztuka
cukier 3/4 szklanki
mąka tortowa 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śliwki węgierki 60 dag
cynamon do posypania
budyń waniliowy 2 sztuki
mleko 0,75 litra
laska wanilii 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta śliwkowa z budyniem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać przez sito, dodać masło, żółtka oraz białko i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto.
Wstawić na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie opłukać śliwki i wypestkować.
Krok 1 - Tarta śliwkowa z budyniem foto
2
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia. Nakłuć widelcem.
Krok 2 - Tarta śliwkowa z budyniem foto
3
Na ciasto położyć śliwki i oprószyć cynamonem.
Do mleka dodać miąższ z laski wanilii i ugotować budyń.
Krok 3 - Tarta śliwkowa z budyniem foto
4
Gorący budyń wylać na ciasto.
Piec około 40 minut w temp. 180 stopni.
Krok 4 - Tarta śliwkowa z budyniem foto
5
Najlepsze jest na drugi dzień.
Krok 5 - Tarta śliwkowa z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 06.11.2013 14:27
mniam mniam mniam
joanna30 06.11.2013 10:50
To ciasto dla mnie :) smaczne :)
monisia1977 06.11.2013 07:13
super ciacho
Jadwiga/Jaga85 05.11.2013 21:53
Bardzo lubię takie tarty
Joannasz3190 05.11.2013 20:44
Uwielbiam takie słodkości :)
Renata9 05.11.2013 20:42
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak